utorak, 25. srpnja 2017.

Deset najglupljih zakona ikad donesenih u BiH

Sjećam se svojih prvih online para, radio sam za naake Kanađane gdje sam im guglao kontakt podatke od naakih advokata, ali nebitno sad to. Elem, izmuzao sam iz Kanade nekih 200-ak kermi (ne znam koliko je to u kanadskim dolarima, njih i kanadsku vojsku ionako niko ne shvata ozbiljno) i potrošio u našoj "lijepoj i dragoj" BiH... Da bi nedavno čuo da država hoće i to da oporezuje... pa mamu mu jebem, dokle više.

BiH je daleko od idealne zemlje, zato je zaslužna stoka koja nas vodi, a za stoku smo zaslužni mi, so to vam je jedna "Catch 22" situacija. Pogledajte u nastavku neke od najglupljih zakona koje su idioti usvojili.

Skup najpametnijih ljudi na Balkanu, u toku je rasprava oko teme da li se mužjak od zebre kaže "zebro"

1) Prijava rada za strane umjetnike

Od maja ove godine prijava rada za strane umjetnike umjesto pet kermi plaćala se stotinu! To znači, da dovedete recimo Hor bečkih dječaka, trebali bi iskeširati državi oko dvije i po milje kermi! Eh, zato ste uživali u djelima domaćih umjetnika (tipa Meme Haljevca), a za stranjske vam se više isplatilo posjetiti neku susjednu zemlju. Srećom, ovih dana su rekli "koji smo mi debili" i vratili su prijavu na pet kermi, way to go!

2) Turistički vodiči moraju nositi fiskalne kase

Prošle godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Nacrt novog zakon o turizmu FBiH, po kojem turistički vodiči ne mogu biti dio agencije, već obrtnici, što znači da bi fiskalnu kasu morali nositi sa sobom. E pa neka oni vode grupu Arapa na vrh Bjelašnice i u ruksaku nose fiskalnu kasu, jebem ih uusta škrbava. Ali hajde, ne bi ni to bio problem da ko turistički vodič mo'š raditi cijelu godinu, a ne jebena tri mjeseca, koliko traje sezona!

3) Carina i PDV na PayPal

Od 2013. godine ako nešto kupujete preko PayPala, a prelazi cifru od 50 kermi, valja vam platiti carinu, a sve u skladu sa kurčevim Zakonom o carinskoj politici BiH. U normalnijim zemljama, k'o što je Srbija npr, taj iznos je 140 kermi. Znači ako naručujete nani lijek preko interneta, spremite se da iskeširate dodatno: jedno 10% vrijednosti i 17% za PDV, jer ko ste vi da kupujete nešto mimo da se država ogrebe od vas? Ili zamislite neko vam pošalje neki wow zajebani poklon, a vi kokuz i nemate da iskeširate državi?

Vlada KS usvojila je prijedlog da zaposli vaše automobile tako što će samo stajati i njima zarađivati pare, topli obrok uračunat


4) Plati parking... ispred zgrade

Prema Uredbi o organizaciji i načinu naplate parkiranja novog Zakona o saobraćaju, likovi koji vam parkiraju ispred zgrade mogli bi plaćati parkiranje. Fino to zvuči ali... šta je s nama koji nemamo auto, je l' i mi imamo pravo na tih nekoliko metara kvadratnih ispred zgrade, što bi neko ko ima bibi dobio prostor a ja ne? Mogu tu postaviti saksije sa paprikama što se mene tiče, ko mi smije zabraniti. Ili dođe kombi pun koka kod mene na mjesec dana, što bi plaćale parking ako im ja mogu ustupiti svoje mjesto? Ili šta ko ima više vozila, je l' ima pravo samo na jedno mjesto ili na sva? Loše skontano... lošee!

5) Što si radio od kuće - radio si

Prema Nacrtu Zakona o porezu na dohodak ove godine uključuje se i oporezivanje dohotka ostvarenog samozapošljavanjem. To vam znači sljedeće: Iako radite online za strendžere, uzimate im pare (obično lopatom), te iste pare trošite u ovoj jebenoj državi - toj istoj državi nije dosta, već vam želi uvesti dodatni porez, da ima više love u budžetu za amidžiće i tetiće u masivnoj administraciji.

6) Otvori fakultet kakav ho'š... ako nije u Sarajevskom i u još par kantona

Unsko-sanski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski kanton i Kanton 10 nemaju uopšte zakone o visokom obrazovanju, tako da vam treba samo elaborat, da malo "podmažete" nekoga iz kantona i voila, imate svoj fakultet: neko vam lajka stranicu na Fejsbuku i vi mu pošaljete diplomu, jer, jebi ga, zaslužio je.

Lajkujte stranicu i dobijte diplomu! Ako odmah to uradite, dobijete i skriptu od 20 stranica sa svim predavanjima, zlu ne trebalo

7) Šef vas smije dići na posao kad mu je kurcu ćeif & imaš veću platu, ali manje para

Prema Zakonu o radu iz 2016. godine, pored zabrane diskriminacije, mobinga i minimalno 20 dana godišnjeg odmora uvedena je i posebna kategorija "dežurstva koja nisu radno vrijeme" gdje vas šef more zovnuti kad mu je kurcu ćeif (npr. u 11 naveče) i da morate otići na posao... a da stvar bude još "ljepša", to vam se ne računa u radno vrijeme. Tako da: Kad vam budu davali službeni telefon, recite da imate bagave prste i da kući još uvijek koristite stari telefon na okretanje.

Još malo o Zakonu o radu. Elem, umjesto 370 kermi, uvelo se da je tuplaš 410. E sad, š'a je tu fol, kad već sve izgleda idealno. Pa fol je u tome, što će neki poslodavci morati otpustiti radnike jer im neće imati dati tih 410 keka, a ti radnici, vjerovatno sirotinja level: Gorica, ostati bez dinara. Druga stvar: Nisu ni poslodavci budale. Pazi sad 'vako. Imaš platu koja se oporezuje i topli obrok koji ne. Veća plata radniku znači veći porez državi, znači poslodavac će radije radniku smanjiti topli obrok i reći "ho'š platu, eto ti plata".

8) Otvarate firmu u Bosni... valja vam se preseliti ovdje

Prema Pravilniku o registraciji i upisu u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza Uprave za indirektno oporezivanje (vidite, ovakvi nazivi i služe da vas odvrate od daljnjeg čitanja, smart move, pravnici, smart move) strani državljani moraju imati radnu i boravišnu dozvolu BiH da bi bili direktori vlastitih firmi kod nas. E zamislite da ste vi neki Englez, hoćete da otvorite ovdje pivaru (šta bi Englezi drugo) i ne namjeravate se zadržavati više od pet dana godišnje u BiH... i onda vam dođu idioti iz Uprave za indirektno oporezivanje i kažu "znate šta, vi morate živjeti ovdje i biti prijavljeni na obavezne vidove osiguranja", ja bi' im prvi rekao "Bollocks!".


9) Drot vas smije roknuti... hmmm, nikad!

Prema Zakonima o policijskim službenicima u FBiH i RS-u, drot te može roknuti samo u slučaju da je smrtno ugrožen, ili da ste pobjegli muriji ili iz zatvora pa da vam spriječi bijeg. Ako recimo bježite autom zbog pljačke... kurko, ne smije pucati osim ako ste krenuli da ga zgazite (nije GTA, jebo te). Za civile je situacija još ljepša, smijete utoku upotrijebiti samo ako je neko na vas već pucao... znači sačekate deset sekundi da se respawnate, nađete levata na mapi, bacite mu "flešku" i roknete ga.

Za koji minut, ovaj policajac dobit će ovlaštenje da upotrijebi oružje

10) Vutra krivično djelo
"Ko neovlašteno posjeduje opojnu drogu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine" Član 239/3 Krivičnog zakona FBiH. Za Ministarstvo sigurnosti BiH marihuana je opojna droga... tako da: dođe vam na isto kad vas murija ufati s heroinom ili s vutrom. Pošto je kod nas murija ionako zaostavština Titine "milicije", kad je trava bila omiljena zabava studenata (koji su istom tom posranom Titi bili problem), posjedovanje vutre spada u krivično djelo, a posjedovanje alkohola je čak poželjno kad treba podmititi drota zbog brze vožnje.

Honorable mention: Koliko god mrtvih - kazna 40 years

A nemam vam puno šta reći: Član 43. KZ FBiH - Kazna zatvora ne može biti kraća od 30 dana ni duža od 20 godina! Da bi dobili 40, moooorate se baš potruditi, k'o npr. Tomislav Petrović koji je dobio toliko jer je ubio šest komšija, hlaadno. Ili ona dva idiota Muriz Brkić i Avdija Selimović, koji su mučili Arnelu Đogić pa je zaklali. Znači BiH = raj za masovne ubice, Jeffrey Dahmer bi bio oduševljen.

Opustite se ba, uvijek može gore. Smoke some zeljasta materija koja okusom i mirisom podsjeća na opojnu drogu marihuanu