nedjelja, 25. rujna 2016.

Laž u službi širenja vjere


“... Pa ćemo se iskreno pomoliti i Allahovo prokletstvo prizvati na one koji neistinu govore”; “Allah neće ukazati na Pravi put onome koji u zlu pretjeruje i koji mnogo laže", Kur'an

"... Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedni drugih"; "Lažne usne mrske su Gospodu, tko istinu govori, mio mu je", Biblija


Sjećam se rasprave s jednim muslimanom i slike koju mi je poslao, na kojoj je bila krava i na njoj šare u obliku koji liči na arapski napisano "Allah". Rekao sam mu "burazeru, Photoshop je došao do svog šestog izdanja", ali jok, lik želi da u to vjeruje, tako da daljnja rasprava nije bila potrebna.

Vidite, po svim abrahamskim religijama lagati je grijeh. A lagati u svrhu promocije te religije je super grijeh. Ako ćete photoshopirati Bogorodicu u kori drveta ili "Allah" na jajetu onda budite spremni na tekst kao što je ovaj.

Lažne vizualne dokaze možemo podijeliti u dvije grupe: fotomontaže i pareidolije.


KLIKNI ZA VEĆU REZOLUCIJU
Fotomontaža šta je manje-više svi znaju: uzmeš sliku, uzmeš Photoshop, pogledaš kratak tutorial na YouTube i voila, eto ga Isus na palačinci.

Pareidolija je psihološki fenomen kada se percipiranjem nasumičnog stimulusa „prepoznaje“ smisleni stimulus. Jednostavnije rečeno, pareidolija znači pridavanje smisla nečemu što čujemo ili vidimo a što, zapravo, nema smisla niti značenja.Vizuelna pareidolija je odličan primer pareidolije, koji smo sigurno svi doživjeli, a predstavlja prepoznavanje različitih životinja, lica ili objekata recimo u oblacima.

Da se razumijemo oduvijek je bilo priča o melecima koji silaze s neba, statuama Gospe koje plaču, pa da ne ulazim u karakondžule, drekavce, vampire... Elem, problem je danas što svaki debil koji zna koristiti telefon može uslikati ono što misli da je vidio i poslije plasirati po društvenim mrežama svoje nebuloze, naročito po onima sa vjerskim predznakom, jer vas religije ionako u startu uče da vjerujete u čuda... so, zašto bi onda bilo nemoguće vidjeti anđela na nebu?

Oni podliji će se poslužiti Photoshopom i sami praviti “dokaze”, koje će “popušiti” jedno 95 posto “običnog” naroda, jer mu se ne da zamarati oko ispitivanja vjerodostojnosti fotografije. Narod bi volio da vidi “Allah” na teletu i isti taj Allah ih ne bi ubijedio da je u pitanju fotomontaža.

Ne tako davno napravio sam mali eksperiment gdje sam, na jednoj vjerničkoj grupi naravno, napisao da nas vlada truje sa “dihidrogen monoksidom”, kojim prskaju usjeve i još okačio par lažnih linkova. Ono malo ljudi koji su skontali u čemu je fazon nastavili su “trollati” zajedno sa mnom, dok su se ostali “upecali”, jer “dihidrogen monoksid” zvuči zajebano. Poenta je u tome da obični narod, odrastao u opštem antiintelektualizmu; gdje se stručna riječ vrednuje kao “budalašćina”, a mišljenje hože kao aksiom; voli priče o zavjerama vlada kako bi nas potrovale, tako da je priča o štetnosti JEBENE VODE prošla k'o nož kroz puter.

Jedan prosječni Bošnjo će “sav sretan” uletjeti među ateiste sa slikom Allahovog imena na košnici i reći “Zar vam treba više dokaza, o vi kjafiri i mušrici”. Ono... da... ako Adobe potvrdi autentičnost fotografije razgovarat ćemo.

Koji li mu se od ta dva ukazao?

Problem vjernika je u tome što su, well, vjernici – što znači da VJERUJU u stuff. Jedan Bošnjak musliman vjeruje u čuda, tako da mu neće biti problem povjerovati u priču o “fantomskom mitraljezu” koji je pucao po srpskim položajima kad god bi mudžahedini krenuli u napad.

I šta vam uopšte znače “natpisi“ na arapskom? Koliko znam arapski je standardizovan tek za vrijeme Umajidskog i Abasidskog halifata, nastalih nakon smrti Poslanika. Muhamed je govorio mekanskom verzijom arapskog jezika, ilitiga Hejazi arapskim. Ako je primao objavu Hejazi jeziku onda natpisi na “modernom” arapskom nemaju smisla, jer Allah ne govori taj jezik.


 Ništa lakše!

Jebi ga, svako može popušiti fotomontažu. Da vidite samo kako majstori prave “nude pics” od poznatih glumica sjebali bi se. Problem je kada neko ne lažira samo sliku, nego i cijelo istraživanje na neku temu.

Kad bi Internet imao “debilizam filter” članak o “dominaciji hidžame nad svim modernim lijekovima” bi “frcio” kao ispljunuta žvaka. Vidite, vjeronauka (ukinuti govno pod hitno) vas uči da su neke stvari svete, te da ih se zbog toga ne treba “dirati”. Muslimani uče da je svaka riječ Poslanika zlatna (pisao sam o tome već), dok kršćani isto misle za svog proroka. Eh sad... to ne bi bio problem da se, s vremena na vrijeme, ne pojave mediji tipa Saff ili Novi horizonti, koji LAŽU (svjesno ili ne, I don't care) o “NASA-i koja krije dokaze o raspolovljavanju Mjeseca” ili o “antibiotiku koji se nalazi u krilcetu muhe”. Da se ne bih ponavljao, slika govori za sebe.


Kako god, lagati je pogrešno, a pogotovo ako je razlog vjera, jer je vjera za mnoge pojam čistote. Bog ako postoji bojim se da je mnogo domišljatiji od pojaviti se na listu jabuke ili tijelu teleta.